شیت بندی یکی از مهمترین و حساس ترین کار هایی است که برای ارائه نهایی به شمار می رود، خیلی از طرح ها هستند که اصول دقیق در طرحای آنها بکار رفته اما در ارائه ضعیف عمل کردند. یک معمار و یا دانشجوی معماری، چکیده ای از تلاش و زحمات چندین ماهه خود را در یک شیت قرار می دهد و این است که اهمیت طراحی یک شیت حرفه ای و اصولی را بیش از پیش نمایان می کند.
در این مطلب قصد داریم 20 نکته ارزشمند در رابطه با طراحی یک شیت که
دارای اصول معماری و گرافیکی خوب باشد را معرفی کنیم تا کسانی که به هنگام
شیت بستن دچار سردرگمی در چیدمان طرح خود می شوند، با مدیریت داده های خود و
اطلاع داشتن از مبانی شیت بندی، کاری حرفه ای را ارائه کنند.
- قبل از شروع شیت بندی داده های خود را دسته بندی کنید تا با دید قبلی آن ها را در جایگاه مناسب قرار دهید.
- تقسیم بندی مطالب در شیت : تقسیم بندی باید به گونه ای باشد که موضوعات با تاکید بیشتری به نمایش گذاشته شوند. برای اینکار باید نقاطی از کادر را انتخاب کرد که انرژی بصری بیشتری دارند و مطلب اصلی شیت را در این نقاط بگذارید.
- از عناصر محیطی مناسب استفاده کنید ؛ درخت، سنگ ، کوه ، آب و ... را با ابعاد مناسب و بخصوص در پلان اول قرار دهید.
- حتما کانسپت کار را با توضیحات مختصر و مفیدی که در جای مناسب قرار داشته باشند معرفی کنید.
- استفاده درست از ابزار های مناسب و استاندارد برای راندو از اهمیت بالایی برخوردار است.
- گاهی اوقات، خطوط افق و توپوگرافی و ... را به هم متصل کنید تا کل اجزای شیت با هم هماهنگ شوند.
- هنگام ترکیب بندی شیت بهتر است که همیشه یک وحدت بصری خاص داشته باشید، تا هم شیت شما هدفمند تر و با معنی شده و هم باعث خستگی و رنج دید بیننده نباشد.
- سنگینی و سبکی در شیت مهم است و نباید عناصر به صورتی در شیت چیده شوند که یک طرف سنگین تر و طرفی دیگر سبک تر به لحاظ بصری باشند.
- عنوان مناسب و گویا برای شیت که معمولا باید در بالای شیت قرار گیرد. همچنین یادداشت اطلاعات مختصری از موضوع، تاریخچه و نقدر بررسی و تحلیل در فضا های خالی قرار گیرد.
- معمولا در گوشه ها و یا یک گوشه مشخصاتی همچون : دانشگاه، گروه ، استاد، دانشجو، ترم ، طرح ، عنوان و مقیاس با اندازه مناسب قرار می گیرد.
- نباید چشم بیننده فقط به یک سمت معطوف گردد.
- ترس در شیت بندی باعث شکست می شود، بستن شیت یک کار خلاقانه است و ترس از آن باعث ایجاد محدودیت های ذهنی در طراحی و شکست طرح یک شیت خواهد شد، باید شجاعانه ایده پردازی کرد و از طرح خود دفاع کرد.
- اجزای شیت به صورت مورب نباشند، به جز پلان که در جهت شمال می چرخد و نما ها و برش ها که می توانند در چهار طرف آن باشند، پرسپکتیو ها و سایر اجزا نباید مورب باشند. (این کار به هیچ وجه خلاقیت نیست)
- ابعاد شیت باید مستطیل باشد و نباید از رنگ های تند و زننده استفاده شود، بهترین رنگ برای ارائه شیت رنگ سفید است که برای راندو کردن بهترین بازدهی را خواهد داشت.
- کف ، بدنه و سقف سه اصل مهم در معماری هستند که در پرسپکتیو هر سه باید وجود داشته باشند.
- اگر یک داده را در شیت به عنوان طرحی که خط زمین از آن شروع می شود در نظر بگیریم (مثلا مقطع یا نما) سنگینی طرح بر روی آن است.
- مقطع نباید از مکان های ساده در پلان انتخاب شود. مقاطع یک طرح باید از مکان هایی باشند که بیشترین جزئیات را به نمایش بگذارند ( اساتید و داوران به این نکات به شدت توجه دارند)
- حتما پرسپکتیو را با سایه ترسیم کنید.
- قرار دادن تصاویر سه بعدی از ماکت هم می تواند به عنوان نکته ای مثبت در شیت ها محسوب شود.
- شیت های معماری را می تون با نرم افزار های مرتبط با رشته معماری و نرم افزار های گرافیکی ارائه داد همانند : اتوکد، رویت، فتوشاپ، آرشیکد، تری دی استادیو مکس، اسکچاپ، راینو و .....